SATIŞ VE SATIŞ YÖNETİMİ

Evet evet yanlış okumadınız; Satış ve Satış Yönetimi. Ne ilgisi var bunun avukatlıkla diyenler olmuştur, biz ticaret mi yapıyoruz ki satış yapalım diyenler ve Avukatlık mesleği kutsaldır, avukat satış mı yapar canım diyenler olacaktır… Evet, daha öncede sayısız kez yazdığım üzere gelen iş görüşmesinde yapılacak şey işin ücreti konuşmak olacaktır. Çünkü zaten biliyoruz ki işin nasıl yapılacağından bahsederek işi hak ettiği değere alamayız. Kaldı ki zaten işin nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirme ve detaylar zaten ücretsiz danışmanlık vermek olur. Görüşmeye gelen müvekkile ücretsiz danışmanlık vermeden ve dosyada yapılacaklardan çok fazla bahsetmeden iş görüşmesi yapılması doğru olandır. Çünkü işin sonunda siz bedavaya bilgi vermiş , görüşmeyi süre ile sınırlamadığınız için birkaç saati çalınmış ve işin başka bir meslektaşa verildiği ara devre avukat olursunuz. Sonrada arkadaşlar arasında konuşulacak pişmanlıkla dolu bir iş görüşmesi olur. Kendi kendinize bir daha asla ücretsiz danışmanlık vermeyeceğiniz sözünü verir durursunuz. 

Evet bu süreç istisnasız herkesin başından geçmiştir. Herkesin vardır bir anısı veya olacaktır. Bazen olması da gerekir. Önemli olan Aşil sendromuna girmeden başarısızda olsa iş görüşmesi yapabilmek ve ücret konuşabilmektir. 

Dün itibariyle Satış Ve Satış Yönetimi eğitimim bitti. Yukarıda paylaşmış olduğum tablo sanırım güzel bir özet olur söylediklerim ve söyleyeceklerim için.

Kaç iş görüşmesi yaptım saymadım ama mesleğin ilk 6 ayında en başta 10 tane görüşme hedefi koymuş ve iş alana kadar her türlü görüşmeyi yapma amacım vardı. Burada idealleriniz parasal da olsa, mesleki de olsa istek ve hayalleri realize etmek için en temel yöntem hedef koymaktır. Sanırım 8. Görüşmede ilk işimi aldım.Her görüşmeden sonra üzerine düşünüp eksik ve yanlışlar varsa üzerinden geçip bir dahakine aynısını tekrar etmemekti önemli olan. Sonuç başarılı veya başarısız olsun unutmamak gerekir ki; Hiç başarısız olmayanlar hiç denememişlerdir. O kadar haklı ki. Diyeceksiniz ki iş görüşmesinde sıkıntı yok para konuşamıyorum o zaman bunu görüşmeden önce hazırlık yaparak test edeceksiniz. Hatta arkadaşınız veya kardeşiniz ile alıştırma yapabilirsiniz. Şunu hatırlatırsanız kendinize: Ben bir avukatım zamanımın ve bilgimin para değeri var ve ben bunu birine sunduğumda para ödemesi gerekiyor. İşte o zaman kendinize yani bilgi ve zamanınıza değer biçip karşı tarafın bir ödeme yapması gerektiğini düşünmeye başlıyorsunuz ve daha rahat para konuşabiliyorsunuz. Unutmayın ki siz size para ödenmesi gerektiğini düşünüyorsanız size verilecek parayı bile hak etmediğinizi düşünerek tereddüt edersiniz. Önce sizin mesleğimizin somut bir ürün vererek para kazandırmadığını bilgilerimizin yani soyut bir ürün olduğunu kavramak gerekiyor. Sonra zaten rahat konuşuyorsunuz.

Süreci şöyle özetleyebiliriz;

1-İşin gelmesi(referanslı veya internetten farketmez)

2-İlk ön görüşme ( ya telefondan görüşmeye devam edersiniz ya da ofise çağırabilirsiniz, mutlaka konu hakkında ön bilgi alın, danışmanlık için değil dava sürecini bilmek adına)

3- Ön görüşme için bir görüşme saati vermek( Müvekkil adayı ile online için görüşme saati verin telefon,zoom veya whatsapp)(bu sizin disiplinli ve zamana özenli çalıştığınızı gösterir ve mutlaka saatinde dönüş yapmak çok önemli, dakiklik ilk tanışmada etki bırakır)

4- Görüşme saati(telefonda veya ofiste olması fark etmez) (siz ilk görüşmede ne yapacağınızdan çok hukuki süreçten yani davanın aşamalarından bahsedeceksiniz ve zaten bilgi tatmini sağlanmış oluyor, sorulacak sorulara ise müvekkilin vereceği bilgilerin önemini vurgulayarak yine içeriğe çok girmeden devam ettirirsiniz)

5- En son onlar sormazsa bile beklemeden bu sürecin bir ücreti olduğunu belirterek onlar için belirlediğiniz meblağı söylemek(indirim yaptıysanız mutlaka referans için olduğunu ve normal değeri belirterek söyleyin, sorarlarsa kendinize göre taksit imkanı sunarsınız ama almadan vermeyin yani onlar size bir peşinat vermeden(ki düşük olmasın) taksit sunmayın)

6- Düşünmek için süre isteyenleri ise sonraki gün son durum için arayıp durumu netleştirebilirsiniz

Siz net olursanız karşı tarafta net olur. İş konuştukça kimin işini alıp almayacağınızı daha rahat görebileceksiniz ve istemediğiniz insanlarla bazen ücret de ödeseler çalışmak istemeyeceksiniz. Bu hususta ara ara eğitimler almak sizi geliştirir ve  unutulanları da hatırlatır. 

Öğrenme ve üretme merakı hayatınızdan eksik olmasın. Umutla…

Yorum bırakın